Interesat de imobiliare? Incepe cautarea cu anunturile online

Interesat de imobiliare? Incepe cautarea cu anunturile online

Sfaturi si pasi practici pentru a gasi ofertele imobiliare potrivite

Sa incepem cu inceputul - ce sunt imobiliarele?Cand vorbim de imobiliare, acest termen atat de cuprinzator, ne gandim la proprietatea unui individ (sau a unei companii, a unei asociatii, organizatii s.a.m.d.), sub forma unui teren sau a unei constructii. Desigur, acest lucru poate sa includa si drumuri, structuri diverse sau sisteme de utilitati. In teorie, drepturile de proprietate (de care aminteam mai sus) confera un titlu de proprietate asupra terenului, îmbunătățirilor aduse de individ și resurselor naturale, cum ar fi minerale, plante, animale, apă etc.

Tipuri de bunuri imobiliare

La ora actuala există mai multe tipuri de bunuri imobiliare, fiecare cu un scop și cu o utilitate unica. Principalele categorii sunt:

 • Terenuri
 • Cladiri rezidențiale
 • Cladiri ori spatii comerciale
 • Constructii industriale

Sa le intelegem mai bine, pentru a avea o fundatie solida a viitoarelor puncte din articol:

 1. Teren

Terenul este linia de bază pentru toate tipurile de proprietăți imobiliare. Terenul se referă de obicei la proprietatea neamenajată sau la un teren. Azi, dezvoltatorii imobiliari achiziționează terenuri și îl combină cu alte proprietăți (numite ansambluri) și le re-zonează astfel încât să poată crește densitatea și să crească valoarea proprietății.

 1. Rezidențial

Imobilele rezidențiale constau în locuințe pentru persoane, familii sau grupuri de persoane. Acesta este cel mai comun tip de proprietate și este clasa de active cu care sunt familiarizați cei mai mulți oameni. În acest context rezidențial, există case de mai multe tipuri: unifamiliale, apartamente, case și alte tipuri de amenajări construite pentru a fi “locuite”.

 1. Comercial

Proprietatea comercială se referă la terenuri și clădiri care sunt utilizate de întreprinderi pentru a-și desfășura operațiunile. Astfel de exemple includ centre comerciale, magazine individuale, clădiri de birouri, parcări private, centre medicale și hoteluri.

 1. Industrial

Imobilul industrial face referire la terenuri și clădiri care sunt utilizate de întreprinderile industriale pentru activități precum fabrici, producții mecanice, cercetare și dezvoltare, construcții, transport, logistică și depozitare.

 imobiliare

De unde sa ne incepem cautarile?

Fie ca esti o persoana care doreste sa investeasca in domeniul imobiliar, o familie ce cauta o (noua) casa, fie ca reprezinti o companie care cauta astfel de bunuri pentru a-si desfasura sau a-si extinde activitatea, unul dintre cele mai bune locuri in care sa incepi aceasta cautare de mare importanta este mediul online.

Aici, siteurile de anunturi au realizat diverse impartiri ale acestei piete, in functie de specificul romanesc. Sa privim la cateva astfel de clasificari, analizand in viteza unele dintre cele mai populare platforme de acest tip:

O impartire in zece categorii principale de imobiliare, in functie de scopul anuntului (vanzare/inchiriere)

 • Apartamente / Garsoniere de vanzare
 • Apartamente - Garsoniere de inchiriat
 • Case de vanzare
 • Case de inchiriat
 • Terenuri
 • Birouri - Spatii comerciale
 • Schimburi Imobiliare
 • Cazare - Turism
 • Alte proprietati - aici pot sa intre o varietate de anunturi, de la ferme zootehnice, hale de depozitore sau productie, iazuri piscicole, garaje, hale industriale, locuri de veci
 • Apartamente noi

Doua sectiuni principale - anunturi de vanzare si inchiriere, fiecare impartite in alte 6 subcategorii

 • Apartamente de vanzare
 • Terenuri de vanzare
 • Case de vanzare
 • Spatii de vanzare
 • Alte Proprietati
 • Apartamente de inchiriat
 • Spatii de inchiriat
 • Case de inchiriat
 • Terenuri de inchiriat

Cea mai detaliata aranjare apeleaza la o sortare principala de vanzare si inchiriere, la care adauga o categorie noua - ansamblurile rezidentiale

 

Vanzari

Apartamente de vânzare

Garsoniere de vânzare

Case/vile de vânzare

Terenuri de vânzare

Spații comerciale de vânzare

Spații industriale de vânzare

Birouri de vânzare

Hoteluri / Pensiuni de vânzare

Terenuri investiții de vânzare

Proprietăți speciale de vânzare

 

Inchirieri

Apartamente de închiriat

Garsoniere de închiriat

Case/vile de închiriat

Terenuri de închiriat

Spații comerciale de închiriat

Spații industriale de închiriat

Birouri de închiriat

Terenuri investiții de închiriat

Proprietăți speciale de închiriat

Apoi, toate acestea se împart la randul lor in alte subcategorii, in functie de marile orase din Romania. 

Cauti o casa? Nicio problema! Ai nevoie doar de un laptop ori un telefon smart si internet!

casa noua

Daca tocmai te-ai hotarat ca a sosit clipa in care trebuie sa iti cauti o casă nouă, nu trebuie sa fii ingrijorat. Nu esti singurul om care are de intreprins acest “demers” complex si mai mult decat atat, ai o multime de materiale si surse ce iti vin in ajutor. Iar mare parte dintre ele sunt online si sunt si ...gratuite!

De fapt, probabil că ti-ai dori să utilizezi fiecare resursă disponibilă pana ajungi sa o găsesti pe cea perfectă, nu-i asa?

Sortarea anunturilor online este un mod simplu și convenabil de a “vâna” o casă. Într-adevăr, dacă vrei să vizitezi casele din confortul propriului tău pat în timp ce te afli în pijamale într-o duminică dimineață, ai putea sa faci asta linistit!

Pe langa impartirea generala a anunturilor imobiliare de care va spuneam mai sus, multe site-uri web și chiar aplicații de căutare ne permit să filtram rezultatele, astfel incat sa gasim mai usor si mai repede ce ne intereseaza. Trebuie sa stim macar unele dintre aceste criterii de filtrare: locația, tipul casei, dimensiunea, anul construirii, numărul de dormitoare, etc. Astfel, vom ajunge mai repede la fotografii, prețuri, date de contact ale agentului/vanzatorului. 

De ce este bine sa cautam online si sa folosim aceste functii de filtrare? Pentru ca facand asa, avem la indemana o mai mare selecție de case din care le putem elimina pe cele care nu se potrivesc atât de bine dorintelor, nevoilor sau preferintelor noastre. Iar astfel, economisim timp si ne putem concentra cu mai multa atentie asupra acelor case care chiar sunt potrivite pentru noi si familia noastra.

Chiar daca acest proces este unul care a fost indelung imbunatatit, de-a lungul timpului, iar internetul functioneaza astazi la viteze si mai mari, s-ar putea ca anunturile online sa nu ne satisfaca intotdeauna pretentiile. De ce spunem acest lucru? De vina nu este platforma de anunturi online ci, cel mai adesea, reprezentantul anuntului - adica persoana care l-a adaugat. Erori pot sa apara in orice proces, inclusiv aici. Poate imaginile nu sunt suficient de clare, ori nu prezinta casa in toate detaliile ei. Poate descrierea nu este actualizata ori pretul este unul vechi (din lipsa de timp, acest lucru se poate intampla adesea). Alteori, proprietarii poate deja au scos respectivele locuinte de pe piata - locuințele pot fi deja vândute, inchiriate sau pot avea alte prevederi și limitări care le pot exclude din lista noastra. Alteori, sunt omise din anunturi anumite chestiuni care pot fi observate doar printr-o vizita la fata locului - mirosuri neplacute, umezeala, zona, strada, etc. Solutia? Intotdeauna faceti-va pentru o deplasare, in persoana!

living

Nimic nu poate inlocui vizitele la fata locului

Stim asta: deplasarea personală la o casă pe care am vazut-o initial intr-un anunt online cere  un pic mai mult efort decât căutarea initiala. Echipati cu masca, cu rabdare si cu atentie, putem sa facem si acest lucru cu o eficienta sporita. Merită atunci când ne găsim casa ideală!

Trebui să fim gata să stabiliți o întâlnire cu agentul imobiliar care a adaugat acel anunt si e responsabil pentru acea proprietate (ori direct cu proprietarul) ​​pentru a vizita o casă (ori mai multe locuinte), a călători acolo și apoi a ne aloca timp pentru turul casei.

Iata cateva dintre avantajele acestei etape de cautare/inspectare

Ati intrebat in stanga si in dreapta si ati cautat si pe internet - stiti aproape totul despre cartierul in care este situata casa ori apartamentul pe care urmeaza sa il vedeti! Acum puteți să vă uitați în direct atât la casă, cât și la cartier!

Aceasta este ocazia perfecta in care să verificați singur orice defecte (inadverdente sau probleme ce ar fi putut fi lăsate în afara fotografiilor pe care le-ați văzut online). Dacă aveți un agent imobiliar alaturi, veți putea identifica aceste elemente care ar putea fi de interes.

Cu ocazia acestei vizite puteti si sa verificați dacă tot ceea ce a fost pozat sau promovat in anunt, despre casă, este de fapt corect - este foarte important sa nu va scape nimic din vedere, pentru a evita orice surpriză înainte de a semna un contract pentru o casa! Totusi, vorbim de sume mari de bani!

In plus, vazand live o casa, va puteti imagina cum ati amenaja si cum ati imparti casa pentru intreaga familie. Vizualizati unde veti aseza toate lucrurile tale personale si va puteti gandi usor la decoratiuni si mobilare. Lucru ce poate parea imposibil cand avem la dispozitie doar un set anume de fotografii disponibile online.

In concluzie (la aceasta sectiune), putem afirma ca nu există un mod complet corect de a căuta o locuinta. De fapt, majoritatea cumpărătorilor găsesc astăzi un echilibru între cele două opțiuni care funcționează impreuna cel mai bine! Căutarea online a casei a parcurs un drum lung în ultimii ani. Majoritatea, dacă nu toți cumpărătorii folosesc internetul pentru a începe căutarea, dar atunci când lucrurile devin serioase, căutarea personală este calea de urmat.

Statistici si date care arata starea pietei imobiliare din Romania

Recent, datele furnizate in mod oficial de catre autoritatile acreditate din tara noastra aduc mai multa claritate asupra pietei de imobiliare. Astfel, informatiile publicate de catre Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, arata ca anul trecut, in intreaga tara, s-au tranzactionat peste 600.000 de imobile, cu peste 10% mai multe fata de 2019.

Sa fie aceste date din anul pandemiei relevante pentru starea generala a domeniului imobiliar din Romania? Nu stim daca suntem in masura sa ne pronuntam, la ora actuala. Cresterile de care tocmai am mentionat nu pot sa fie insa negate! Citand tot din aceste date, aflam ca mare parte din vanzari au avut loc toamna, mai precis in luna octombrie - la polul opus, cel mai mic numar de contracte de vanzare cumparare au fost declarate in ianuarie 2019 si in aprilie 2020 (chiar in cea mai intensa perioada de carantinare nationala, daca ne aducem aminte).

 

imobiliare online

Cele mai populare judete, ca numar de tranzactii imobiliare

Anul trecut, primele 10 judete ca si cifra de tranzactii de vanzare cumparare pe piata imobiliara au fost urmatoarele:

 1. București
 2. Ilfov
 3. Cluj
 4. Brașov
 5. Timiș
 6. Constanța
 7. Iași
 8. Dolj
 9. Bihor
 10. Suceava

Majoritatea acestor judete au inregistrat cifre in crestere fata de anul 2019 - de obicei, acestea se suprapun cu lista de care va mentionam mai sus. Aceste judete contin orasele “cele mai populare” in cautarile romanilor: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi.

Sa continue acest interes dirijat si in 2021? Ramane de vazut in continuare, deocamdata nu am atins inca nici jumatatea anului!

Cele mai slabe judete, ca numar de tranzactii imobiliare? Sălaj, Covasna, Caraș-Severin și Olt.  

Despre preturi, scumpiri si locuinte in Romania ultimilor ani

Siteurile de stiri din Romania citau in primavara acestui an studii care spun ca in tara noastra, pretul apartamentelor oferite spre vanzare a crescut cu aproximativ 5 procente in anul 2020.

Chiriile, in alta ordine de idei, au avut o scadere de 3% in Romania, lucru puternic influentat de pandemie si posibil de suspendarea cursurilor si scolilor.

Cand vine vorba despre case, s-a observat o tendinta diametral opusa cu cele ale apartamentelor - tara noastra a semnalat o scadere de 6%.

Nu putem vorbi despre terenuri in aceeasi nota! Aici preturile au crescut cu 19% - tineti minte, vorbim doar de date adunate pentru 2020.

Pronosticuri si estimari pentru urmatorii ani

Cand vine vorba de opinii, lucrurile nu sunt intotdeauna atat de clar de exprimat (ca si in cazul analizelor bazate pe date inregistrate si verificate). Asadar, putem doar sa presupunem, intr-o oarecare masura, ca lucrurile vor merge intr-o directie sau alta si sa invatam din toate aceste tendinte. Pana la urma, sa nu uitam zicala binecunoscuta si in tara noastra - Un om informat este un om castigat.

Daca in anul 2021, economia isi va reveni cu adevarat, s-ar putea ca dobanzile la creditele ipotecare in lei sa scada sau sa continue sa se mentina in aceleasi limite pentru inca cativa ani. Pe de alta parte, preturile apartamentelor (foarte adesea exprimate in moneda europeana - EURO) vor continua sa creasca - lucru estimat indeosebi pentru apartamentele care se construiesc la ora actuala sau sunt in plan de ridicare.

Faptul ca dupa vaccinare, companiile isi vor readuce oamenii la birou si studentii se vor intoarce la facultate este un alt factor ce poate influenta direct si considerabil piata imobiliara. S-ar putea ca pretul garsonierelor sa creasca iar economia sa isi revina, in general, cu peste 5%.

 

vanzari imobiliare de pe telefon

Te pregatesti sa vinzi o locuinta?

Daca pana acum am dezbatut problema anunturilor imobiliare sau a tranzactiilor de vanzare-cumparare din perspectiva cumparatorului sau a chiriasului, in aceasta a doua parte a articolului vrem sa schimbam “taberele”. Sa vedem cu ce sfaturi ii putem ajuta pe cei care vor sa adauge un astfel de anunt si isi doresc sa vanda locuinta (casa ori apartament) intr-un mod cat mai eficient!Si pentru ca cel mai adesea invatam din greseli, am pregatit cateva lucruri ce sa arate cum procedam eronat si care sunt solutiile pentru a corecta un comportament care ne impiedica sa vindem, in imobiliare.Vânzarea casei poate fi surprinzător de ...consumatoare de timp! In plus, o astefel de experienta poate fi o adevarata provocare emoțională - mai ales dacă nu ai mai făcut niciodată asa ceva. Daca faci asta pentru prima data, de unul singur, s-ar putea să resimti totul ca pe o "invazie" a vieții private! Cum asa? Explicatia este simpla - străinii vor intra în casa ta și vor umbla în jurul dulapurilor, in toate incaperile tale. Vor critica un loc ce a devenit probabil mai mult decât patru pereți și un acoperiș pentru tine - pana la urma, pentru fiecare dintre noi, casa sau apartamentul devine, dupa un timp "acasa", nu-i asa? Iar pentru ca "tortura" sa fie completa, niste straini te "vor ofensa"  oferindu-ti mai puțini bani decât crezi că merită casa ta!

Asadar, fără experiență acumulata și cu o tranzacție emoțională complexă pe mâinile tale, este ușor pentru vânzători de case să facă multe greșeli (bineinteles, lucrurile acestea se pot aplica si pentru posesorii de apartamente ori terenuri). Cu un dram de cunoștințe, puteți evita multe dintre aceste capcane. Citiți mai departe articolul de astazi pentru a afla cum puteți obține cel mai mare preț posibil pentru locuinta detinuta, într-un interval de timp rezonabil - fără a vă pierde mințile!

Recomandari rapide

- Păstrează-ți emoțiile sub control

- Rămâi concentrat pe aspectul de "afacere" a vânzării locuintei tale.

- Rezolvati orice probleme legate de proprietate (si actele aferente).

Ce trebuie asadar sa eviti cand pui casa la vanzare? 

Nu lasa lucrarile de reparatie neterminate

Poti apela la prieteni pentru a te ajuta sa gasesti si sa prioritizezi lucrurile ce trebuie reparate/imbunatatite. Fii increzator, energia si resursele din aceasta etapa se vor intoarce in favoarea ta.

Nu fii incapatanat in ceea ce priveste pretul ridicat

Altfel spus, da un pret competitivei locuintei tale. Găsirea prețului de listare potrivit poate fi o provocare, dar este unul dintre cei mai importanți factori într-o vânzare de succes. Locuințele cu prețuri corecte sunt mai "predispuse" să se vândă în timp util.  Pentru a vinde rapid, utilizați toate instrumentele de care dispuneți pentru a vă ajuta să puneți prețul corect - inclusiv consultarea unor expert care va pot asigura servicii gratuite de evaluare a proprietatii.

În plus, agentii pot oferi îndrumări cu privire la o strategie de preț care sa stârneasca mai mult interes in randul potentialilor clienti și poate chiar sa inspire un "război de ofertare".

Nu lasa “casa” asa cum este ea

Gandeste-te la locuinta de vanzare precum la o scena a unei piese de teatru - efortul va merita!

 • Ordonati, eliminati obiectele ce nu sunt necesare, curatati și nu lasati ca incaperile sa para foarte personalizate: De ce? Prea multe lucruri în incaperile casei (chair daca va sunt dragi sau necesare) pot face casa să arate mai mică decat este in realitate, aglomerată și lipsită de spatiu de depozitare. Iar având prea multe obiecte personale, cum ar fi fotografiile de familie, poti îngreuna cumpărătorii să isi imagineze trăind în respectiva casa.
 • Înlaturati bunurile animalelor de companie și ale copiilor: chiar daca mulți cumpărători sunt proprietari de animale de companie sau părinți ai copiilor mici, ei vor să își vizualizeze propriile familii in casa respectiva (nu pe cele ale vanzatorilor). Reparati daunele facute de animalele de companie, puneti deoparte jucariile ori obiectele acesora și depozitati porțile, scaunele înalte și mormanele de jucării ale prichindeilor.

Asadar, apuca-te de treaba!

La Ivu.ro este foarte usor sa adaugi anunturi de mica publicitate, inclusiv din domeniul imobiliar! Te bucuri de o platforma moderna, rapida si intuitiva, cu sute de anunturi adaugate lunar. Este un loc in care tot mai multi romani vin sa vanda, sa cumpere, sa schimbe si sa tranzactioneze diferite produse, articole, bunuri si sa ofere servicii profesionale.

Pentru a adauga un anunt din zona imobiliara, trebuie sa iti creezi un cont de utilizator pe siteul Ivu.ro sau te poti loga printr-un simplu click cu contul tau de facebook! Foloseste o adresa de email la care ai tot timpul acces (chiar de pe telefonul mobil) si o parola unica, puternica, care sa te ajute sa te loghezi in contul tau. Apoi, pregateste tot ce trebuie pentru a adauga un anunt (sau mai multe) - ai nevoie de descrieri complete ale proprietatii tale, de fotografii cat mai clare, de date de contact si de un pret. Va trebuie sa selectezi si sectiunea in care iti doresti sa fie plasat - Vanzari sau inchirieri. Va urma si impartirea pe subcategorii, ce trebuie sa fie bifata corect: vinzi o garsoniera, un apartament cu mai multe camere? Daca da, cu cate? Oferi spre vanzare o casa, un spatiu comerciale, birouri sau terenuri?  In ce localitate esti? Ofera o descriere cat mai detaliata a anuntului tau - pentru acest lucru, poti vedea cum fac si alti utilizatori si poti scoate in evidenta orice lucru bun care face ca terenul ori locuinta ta sa fie de “dorit” si se remarca fata de competitie. Poti vorbi despre zona, acces, mijloace de transport din apropiere s.a.m.d.

Pentru a atrage mai multi clienti, mai repede, foloseste si pachetele de promovare platita! Vei ajunge chiar in varful listei afisate de anunturi si vei dobandi o mai mare vizibilitate!