Stiai ca aproape trei sferturi din intreg numarul de masini achizitionate pe teritoriul tarii noastre sunt autoturisme folosite? Rapoartele arata ca anii trecuti, mai precis in 2019, peste 70% din totalul autoturismelor inmatriculate pentru prima data in Romania ori transferate (ca proprietar) sunt second-hand. Daca ai presupune ca este vorba de un numar mic, te-ai insela! Cifrele arata ca in 2019, compatriotii nostri au cumparat putin peste 606.000 de masini - din care in jur de trei sferturi au fost folosite.
Cum s-a ajuns aici? Raspunsurile pot sa fie multiple si au nevoie de foarte multe analize ori dezbateri pentru a fi pe deplin expuse si clarificate. Totusi, pe scurt, putem afirma cateva lucruri clare si fara echivoc - nu cumparam masini noi pentru ca nivelul de trai este inca scazut in Romania; veniturile noastre nu ne permit astfel de cheltuieli; cea mai mare parte din banii pe care ii castigam merg pentru “cosul zilnic” (alimente, produse de stricta necesitate, imbracaminte) la care se adauga costurile de intretinere si facturile de utilitate pentru locuintele noastre. Apoi, nu putem nega liberalizarea pietii de care ne bucuram dupa intrarea in U.E. - este mai usor ca niciodata sa calatorim, sa cumparam si sa vindem ORICE in interiorul acestui spatiu comercial european. Nu in ultimul rand, una dintre explicatiile pentru care numarul de masini second hand cumparate in tara noastra este in crestere (si indraznim sa spunem ca va fi in continuare in acest trend expansiv) este strict legata de o stire recent lansata (in aprilie 2021): Parlamentul a votat impotriva limitarii numarului de masini second-hand pe care le pot cumpara romanii. Altfel spus, orice initiativa de a impiedica numarul de autoturisme utilizate pe care o persoana fizica le poate achizitiona intr-un anumit interval de timp a fost acum oprita. Daca propunerea autoritatilor spunea ca un roman are dreptul la o singura masina la doi ani de zile, de acum, acest lucru este acceptat. Nu doar persoanele juridice pot sa cumpere masini din strainatate si sa le revanda, dupa bunul plac, ci si persoanele fizice. Este de bine, este de rau? Discutia poate sa continue la nesfarsit.
De un lucru putem sa fim insa mai siguri decat niciodata - inmatricularile accelerate au facut ca parcul auto din Romania sa creasca uluitor! De acum, avem mai multe masini din care sa alegem, decat oricand pana acum, in toata istoria noastra.
De ce preferam sa cumparam masini folosite?
Ca si romani, dar si ca oameni (indiferent de locul in care locuim), luam mereu in considerare aceasta optiuni. De ce? Pentru ca cel mai adesea, totul se rezuma la ...bani! Avem un anumit buget (mic, foarte mic, ori moderat) si nu putem (ori nu dorim) sa ne irosim toti banii pe cumpararea unor masini ce devin tot mai scumpe. Creditele nu mai sunt deloc atractive iar contextul actual financiar ne face sa ne gandim de doua ori (sau chiar mai mult de atat) inainte de a solicita un imprumut care sa ne tina legati pentru ani de zile.
Iata pe scurt cateva dintre beneficiile de a achizitiona un autovehicul la mana a doua, in detrimentul unuia nou. Lista este deschisa... cu siguranta exista si alte explicatii la care v-ati gandit si voi, ca si cititori:
Asadar, când vine vorba de achiziționarea unui vehicul, există cu siguranță beneficii atat pentru cumpărarea unei mașini noi cat si cumpararea uneia second hand. Si, deși este întotdeauna plăcut să ai lucruri noi, cumpărarea de autoturisme la mâna a doua este, de asemenea, o opțiune fantastică. De la posibilitatea de a economisi bani până la obținerea unui vehicul minunat pentru bugetul tau sau al familiei tale, de la mașinile second hand disponibile imediat (prin anunturile din vecinatatea ta), ori liniștea sufletească câștigată prin achiziționarea de la un dealer, există multe motive excelente pentru a opta pentru un vehicul uzat.
Unde si cum facem acest tip de “cumparaturi”, acum la mijloc de 2021?
Si cum prefera sa vanda si sa cumpere romanii astfel de autoturisme uzate? “Mijloacele” sau “canalele” pentru a ajunge la clienti, in ultima perioada, au variat - daca pana la inceputul pandemiei generate de infectarea necontrolata cu noul coronavirus o marte parte din oameni participau la “targuri auto”, azi, lucrurile s-au schimbat. Inchiderea acestor piete, pericolele din astfel de spatii aglomerate ori carantinarea de localitati intregi a facut ca romanii (de orice varsta, de orice sex, cu orice nivel de venit si din orice colt al tarii noastre), s-au indreptat cu incredere catre platformele online ce aduna astfel de anunturi. De aici, optiunile noastre se impart in mai multe directii.
Fie că esti un cumpărător “pentru prima dată” si abia ai pornit în căutarea primei tale mașini second hand, fie esti un familist si ai nevoie de un autoturism mai incapator, fie esti un pasionat avid de mașini clasice care urmărește un model rar, de epocă, site-urile de mașini second hand fac aceasta experiența de cumpărături mai simplă - ai listări detaliate de căutare, recenzii despre mașini, ghiduri pentru cumpărători și multe altele. Dar site-urile de mașini uzate nu îi ajută doar pe cumpărători să găsească mașini; acestea sunt o resursă bună pentru proprietarii ce cauta un cumpărător (de multe ori mai mulți cumpărători) pentru mașina lor uzată.
Asadar, dupa cum aminteam chiar la inceputul acestui articol, ai doua mari directii spre care sa te indrepti - poti sa cumperi (si cel mai adesea sa si filtrezi anunturile pe baza acestui criteriu) de la persoane individuale (adica vanzatori ca tine, ce detin masina pe persoana fizica) sau de la dealeri (companii specializate in vanzarea sau revanzarea de autoturisme). Pentru fiecare dintre aceste optiuni ai o serie de avantaje dar si de neajunsuri - depinde de tine sa le pui in balanta si sa iei o decizie corecta, complet informata.
In egala masura, sunt si anumite riscuri pe care ti le asumi printr-un asemenea proces: nu ai garantie, trebuie sa faci tu reviziile, esti nevoit sa verifici la fata locului masinii.
Totusi, si aici trebuie sa fii atent la cateva lucruri: poate ai un pret mai mare (fata de ofertele indivizilor) cu 10-20% mai mare, nu ai atat de multa libertate de negociere si nu in ultimul rand, s-ar putea sa fi nevoit sa investesti ulterior in cosmetizarea masinii - polish, curatari chimice, etc.
Cum sa cumparam istet o masina folosita
Dacă doriți să cumpărați o mașină la mana a doua (lucru foarte probabil, din moment ce ati ajuns pana la acest punct din articolul nostru de astazi), sunteți departe de a fi singurii romani (ori oameni) ce trebuie sa intreprinda un astfel de proces si sa ia o decizie care sa ii puna in “avantaj”. Sute de mii de masini isi schimba proprietarii, in tara noastra, in fiecare an! Sa fie mult, sa fie putin, raportat la numarul total de indivizi ce traiesc in Romania si la cifra de companii active? Raspunsul este greu de gasit!
Cu atât de multe opțiuni, găsirea unei mașini potrivite poate fi o provocare. Așadar, am compilat o listă de pași pentru a vă ajuta să găsiți și să cumpărați mașina second hand “perfecta”. Desigur, si aici exista loc pentru completari, imbunatatiri, corectii sau discutii suplimentare:
Iata pe scurt cateva intrebari (si cativa pasi) la care trebuie sa te gandesti inainte de a ajunge fericitul proprietar al unei masini la mana a doua, in tara noastra:
Ai impresia ca nu stii la ce se refera unele dintre aceste puncte de mai sus? Nicio problema! Iata detaliile de care ai nevoie pentru a intelege mai bine cum sa te pregatesti:
1.Bugetul
O regulă generală: dacă luati un împrumut pentru a vă plăti mașina, plata mașinii nu ar trebui să depășească 20% din plata pentru locuinta. Dacă ai un buget de criza, poate doriți să cheltuiți și mai puțin. Mașinile la mana a doua vor avea nevoie de o atenție suplimentară din când în când: anvelope noi, întreținere, revizii, reparatii și altele asemenea. Și apoi există și celelalte costuri pe care cumpărătorii uită uneori să le ia în calcul, cum ar fi combustibilul, impozitul, parcarile și asigurările.
2.Lista de masini
Unele mașini rulate sunt bune, iar lumea stie acest lucru. Unele modele sunt de incredere, altele au probleme. Studiaza, cerceteaza, intreaba. Dacă doriți să economisiți bani, luați în considerare mai multe mărci. Notati trei mașini care să răspundă nevoilor și să se încadreze în bugetul ales.
3.Care sunt prețurile pietei?
In general, prețurile sunt determinate de locul în care cumpărați. Pe un site, exista un etalon; la targul auto, alt etalon. In online si la dealeri, un alt etalon. Mașinile private (vandute de persoane fizice) vor avea de obicei cel mai mic preț de vânzare.
4.Ramaneti in zona in care locuiti sau in regiune
Un loc bun pentru a începe să vă construiți lista de optiuni este site-ul IVU.RO. Pentru a găsi exact mașina pe care o doriți, vă puteți filtra căutarea după mai mulți factori, inclusiv kilometri pe kilometrajul mașinii, prețul și caracteristicile acesteia și locatie.
5.Verificați intreg istoricul masinii
Cu excepția cazului în care cumpărați mașina de la un prieten apropiat sau un membru al familiei care poate garanta istoricul acesteia, faceti tot posibilul să obțineți un raport despre istoricul vehiculului - chiar daca va costa. Acest pas este esențial. Dacă mașina la care te uiți are un raport istoric prost, cu cât știi mai devreme cu atât mai bine - iar astfel poti sa treci la o alta oferta, impacat.
Aceste rapoarte pot dezvălui informații vitale despre mașină, inclusiv dacă kilometrii au fost dati inapoi sau daca autoturismul a avut vreun accident. Veți utiliza numărul de identificare al vehiculului (VIN) al mașinii pentru a obține aceste informații.
7.Contactați vânzătorul
După ce găsiți o mașină potențială bună, nu faceti nimic fără a o vedea. Sunati mai întâi vânzătorul. Acest pas este o modalitate excelentă de a stabili o relație cu vânzătorul și de a verifica informațiile despre mașină. Puteți întreba vânzătorii privați de ce se despart de o mașină sau dacă are probleme mecanice. Și dacă cumpărați de la un dealer, un apel telefonic este cel mai bun mod de a vă asigura că mașina este încă în stoc.
Uneori, vânzătorul va menționa ceva care nu era în anunț, care ar putea schimba datele problemei. Deși mulți oameni sunt tentați să negocieze înainte de a privi mașina, este mai bine să așteptați. Odată ce o vedeti, puteti lega oferta de pret de starea ei.
Dacă lucrurile merg bine, stabiliți o întâlnire pentru a testa mașina. Este important sa fie lumina si sa nu fie ploaie. Aceste lucruri va vor ajuta sa vedeti starea mașinii.
8.Testati masina
Conducerea unei mașini second hand este cel mai bun mod de a ști dacă aceasta este marca și modelul potrivit pentru tine si familia ta. Este, de asemenea, o modalitate bună de a evalua starea acestei mașini.
9.Inspectați mașina
Dacă vă place mașina, luați în considerare ca un mecanic să o inspecteze înainte de a o cumpăra. O inspecție pre-cumpărare nu costă mult și vă poate alerta cu privire la problemele pe care s-ar putea să nu le găsiți. Este o investiție inteligentă.
Decideți din timp cât sunteți dispus să cheltuiți pentru a obține mașina. Dar nu începeți cu acest număr în discuție. Faceți o ofertă de deschidere care este mai mică decât prețul maxim. Explicați că ați făcut cercetări despre masina, astfel încât să aveți fapte care să vă susțină oferta.
Dacă tu și vânzătorul ajungeți la un preț care vi se pare bun și este aproape de prețul mediu plătit, probabil că sunteți într-o punct bun.
Dacă sunteți la un dealer, veți semna contractul la biroul acestora. Altfel, faceti actele, radierea, transcrierea sau obtineti fiscalul. Faceti totul cat de corect, cat de curand, alaturi de vechiul proprietar.
Pentru putina inspiratie, iata un top al celor mai iubite modele de masini la mana a doua, din 2020
Daca te gandesti ca cele mai populare masini in randul romanilor sunt batranele Focus, Golf sau Astra.... S-ar putea sa ai dreptate! Pe langa acestea, in topul cautarilor se afla si alte modele VW, Ford, BMW, Audi, Skoda. Iata despre ce modele este vorba: Passat, Seria 3 (de la BMW), A4 (de la Audi), Seria 5 (tot de la BMW), A6, Octavia. Iata! Ai top zece masini, un bun punct din care sa te inspiri daca nu stii ce sa cauti exact. Desigur, acesta este doar un punct de plecare - de tine depinde sa faci research, sa cercetezi, sa compari, sa urmaresti videouri de prezentare, sa vezi ce probleme poate sa ascunda fiecare model, in functie de an ori motorizare.
Ce altceva mai poti sa gasesti in sectiunea de auto, in siteurile de anunturi online?
O clasificare generata pe baza cautarilor utilizatorilor arata ca nu doar masinile in sine sunt la mare apreciere. Si alte autovehicule, motociclete, accesorii sau utilaje de tot felul ne capteaza atentia. Iata o astfel de lista care arata ce intentioneaza sa achizitioneze romanii, in aceasta perioada a anului, in uriasa categorie “auto”:
Asadar, utilizatorii cauta uneori branduri, alteori platforme, masini cu cutie automate, autorulote, campere (perfecte pentru vremea buna ce se anunta de acum incolo, odata cu venirea sezonului cald), masini cu tractiune integrala, dube, piese din dezmembrari, platforme pentru transportul autoturismelor sau optiuni de schimb.
De ce sa incepi cautarea masinii potrivite online?
Raspunsul este simplu! In primul rand, pentru ca aici sunt toate ofertele: marile portaluri de anunturi (generaliste sau nisate pe acest segment auto) contin zeci de mii de anunturi, iar listele se actualizeaza in fiecare zi, in fiecare ora, poate chiar la fiecare minut. Chiar de cand ai inceput sa citesti acest articol, cateva masini noi au fost adaugate in categoriile lor aferente. Esti nerabdator sa incepi cautarea? In al doilea rand, online este mai usor! Ai toti vanzatorii (individuali sau dealeri) intr-un singur loc. Ai anunturi gratuite si anunturi promovate. Ai un bun punct de plecare, pe telefon, tableta sau laptop. Ai acces non-stop, fara orar, sarbatori sau zile libere. Ai cautari rapide si zeci de criterii ce te ajuta sa primesti doar ofertele ce se potrivesc gusturilor sau nevoilor tale.
Iata asadar cum poti sa selectezi si sa iti “cureti” rezultatele, incat sa vezi anunturile care te intereseaza si doar cele care se potrivesc exact preferintelor tale si ale familiei tale:
Cel mai adesea, rezultatele iti vor fi afisate instant, chiar pe aceeasi pagina! Nu este cu adevarat simplu, intuitiv si rapid?